Les dames del cava per Mercè Rossell (4/04/2011)

Segons dades de l’Institut del Cava, aproximadament el 20% de les empreses productores de cava estan dirigides per dones. Una proporció molt superior a la de no fa tants anys enrere. Es tracta d’empreses tant grans com petites com de dimensió mitjana, elaboradores de productes de gamma alta o de gamma baixa, amb sistemes de producció més tradicionals o més moderns… És a dir, que no hi ha una empresa tipus en base al fet que sigui una dona qui hi estigui al capdavant. (…)

Mercè Rossell i el seu germà comparteixen responsabilitats al capdavant de les caves Oriol Rossell, de Sant Marçal.

-Es nota l’empremta femenina en unes caves? En què?
-La veritat és que no sé exactament quina diferència hi ha entre l’empremta femenina i la masculina, potser les dones tenim una intuïció i sensibilitat una mica més especial que la podem plasmar en uns moments determinats ajudant a l’èxit d’un projecte. De totes maneres, el que s’ha de ser, per sobre de tot, és professional tant si s’és home com si s’és dona.

-Es pot diferenciar la consumidora-dona de cava respecte del consumidor-home? En què?
-A mi no m’agrada diferenciar entre dones i homes pel que fa a consumidors. El fet de ser una dona no vol dir que t’hagin d’agradar els vins i caves “suavets” o “rosadets”. La meva experiència amb el tema comercial ha estat molt positiva en aquest sentit, perquè he vist com cada vegada la dona s’està aficionant més al món del vi i està adquirint un gran criteri i és molts cops més exigent que l’home.

-Existeix un tipus de cava més femení que un altre? Quin? Quines característiques té?
-Es diu que el cava rosat és més femení, potser pel color, no ho sé; des de nadons, a les nenes les vesteixen de rosa i als nens de blau…

-Què en penses de l’acceptació i l’ús de la pinot noir per elaborar caves blancs?
-En el tema de les varietals del cava, des d’Oriol Rossell sempre hem defensat el fet d’adquirir tipicitat treballant amb els raïms autòctons.

-Dóna’ns una idea per desestacionalitzar el consum del cava.
-Es necessita promocionar més el cava a l’aperitiu, si la gent pren cava a l’aperitiu després continua amb l’ampolla durant tot el dinar. L’única manera de desestacionalitzar el cava és desvincular-lo de la festa. (…)

Publicat al n.37 de la revista CUPATGES (desembre 2010 – gener 2011)