Oriol Rossell presenta L’Enriqueta, un monovarietal de Macabeu elaborat sense additius

El celler Oriol Rossell reivindica el Macabeu amb el seu darrer vi. L’Enriqueta és un monovarietal elaborat a partir de l’agricultura ecològica, al que no s’hi han afegit additius durant tot el procés d’elaboració. Aquest nou projecte és un reconeixement a la vitivinicultura tradicional i a l’entorn natural de Cal Cassanyes, un paisatge vitícola que ha acompanyat a la família Rossell durant centenars d’anys.

Respecte pel medi ambient i reivindicació d’una de les varietats penedesenques de referència


El Macabeu prové de la vinya de Les Alzines, cultivada seguint les tècniques de l’agricultura ecològica. El sòl d’aquesta parcel·la de la finca de Cal Cassanyes és calcari i de textura argilosa. Per a aconseguir el grau desitjat, el raïm va deixar-se madurar al cep. Un cop collit a mà, es va fer un premsat seguint el mètode tradicional de trepitjat i un peu de cuba a la mateixa vinya. La fermentació es va fer a partir de llevats salvatges. Durant tot el procés d’elaboració no es va afegir cap mena d’additiu.

Aquest projecte vitivinícola fa un doble homenatge. Per una banda, reivindica la importància del Macabeu dins del Penedès, una de les varietats autòctones amb més notorietat en la història vitivinícola d’aquest territori, que tradicionalment s’ha utilitzat per a fer cupatges. A més, amb L’Enriqueta, el celler aposta per les tècniques i mètodes d’elaboració tradicional basades en el respecte a la natura i els processos manuals.

El personatge més carismàtic de Cal Cassanyes


El monovarietal rep el nom de la gata de la família Rossell. L’Enriqueta és coneguda per tots els treballadors del celler i per molts dels seus clients i visitants. Fa anys que dóna la benvinguda a tots aquells que s’acosten a la finca. Amb el pas del temps, l’Enriqueta s’ha convertit en un dels personatges més significatius del celler, que forma part de la vida animal i natural de Cal Cassanyes.

Aquest monovarietal se suma a l’aposta ferma per la cura i respecte pel medi ambient que Oriol Rossell va iniciar fa cinc anys. En l’actualitat, el celler de Sant Marçal produeix 3 dels seus vins a partir de l’agricultura ecològica. L’Enriqueta és un exemple més dels passos que Oriol Rossell està fent a favor d’una vitivinicultura totalment respectuosa amb l’entorn.