La Finca

ORIOL ROSSELL

La Nostra Història

ORIOL ROSSELL

1497

Els inicis

Pere Joan Rossell de la Costa és el primer hereu que es menciona en els documents familiars; era viticultor i propietari de la masia de can Rossell de la Costa, prop de l’església parroquial de Santa Margarida.

1638

Nou mas familiar

Construcció d’un nou mas familiar en un indret conegut com Rocaplana, a la planúria propera al llogaret de Sant Marçal. Amb posterioritat, els hereus de la nissaga Rossell/Cassanyes van prioritzar la denominació cal Cassanyes, que és encara la masia on ha viscut des de llavors la nostra família

1810

Enllaç matrimonial

Enllaç matrimonial de l’hereu Damià Rossell de la Costa amb la pubilla Madrona Cassanyes, que significà l’entroncament de dos llinatges de propietaris del Penedès que unificaren les seves finques, un tronc comú que ha perdurat fins als nostres dies.

1908

Nou celler

Un cop superada la plaga de la fil·loxera, que havia anorreat les vinyes del Penedès, es va generar un període de bonança econòmica que va permetre la construcció del magnífic celler d’estil modernista que data de l’any esmentat; és encara l’actual celler on elaborem els nostres vins i caves.

1979

Creació de O.R.

Després que diverses generacions haguessin vinificat el raïm procedent de distintes varietats, embotellem les primeres ampolles de l’escumós batejat amb les inicials O.R. que corresponen a Oriol Rossell i Almirall (1919-2011); ell va crear, a començament dels anys 80, la societat ORIOL ROSSELL S.A. que perviu fins als nostres dies. A més, va donar un gran impuls a l’elaboració i comercialització dels nostres vins i caves. Personatge molt popular, polifacètic i emprenedor, també havia fundat, l’any 1948, la colla dels Castellers de Vilafranca.

A l’actualitat

ORIOL ROSSELL

LES NOSTRES VINYES – EL TERRER

Els sòls de la finca de Cal Cassanyes són calcaris, majoritàriament de textura sorrenca i llimosa, ideals per a l’ elaboració de vins de qualitat, fins i delicats. Tot i tractar-se d’ una finca unitària, hi trobem una gran diversitat de terrenys. Des de terres més fines i pobres al nord, passant per les més profundes i fèrtils al centre, fins a les més gravenques i pedregoses al sud. Una combinació ideal per a l’elaboració de vins blancs i per dotar d’estructura i color als vins negres.

VITICULTURA ECOLÒGICA

A Oriol Rossell produïm vins i caves de finca. Utilitzem aquesta denominació perquè tot el raïm prové de vinyes pròpies i cadascuna d’elles té assignat una producte determinat dels diversos que elaborem a la propietat. La nostra aposta per la qualitat s’esdevé també pel compromís envers les practiques ecològiques. Totes les nostres vinyes tenen el certificat que atorga el Consell Català de Producció Agrària Ecològica, amb el numero d’operador CT/3013/P. Tot el conreu és de secà, aplicant a la vinya cobertes vegetals, podes en verd, aclarit de raïms i verema manual, segons les necessitats de cada producte.

VEREMA I SELECCIÓ DELS RAÏMS

Les nostres vinyes es troben al voltant de la masia i el celler; això permet un transport molt ràpid del raïm a les nostres instal·lacions. El transport es realitza amb caixes i vagonetes de poca capacitat amb l’objectiu de no deteriorar els gotims. Un cop arribats al celler s’aboquen en una taula de selecció que permet fer-ne una tria, tot retirant fulles, insectes i grans de raïm que no presentin el millor aspecte, amb l’objectiu de preservar la màxima qualitat en l’elaboració dels nostres vins.

EL XAREL·LO, LA NOSTRA VARIETAT MÉS SINGULAR.

És la varietat reina de cal Cassanyes. Establerta al Penedès des de fa centenars d’anys, a la nostra finca tenim vinyes velles, amb més de mig segle d’antigor, que produeixen aquest raïm. El xarel·lo sempre ha estat, a més, el predominant en els cupatges dels nostres caves. Actualment no n’elaborem cap que no contingui, com a mínim, el 50% del seu vi. La capacitat de criança, una acidesa òptima i la frescor que manté són les característiques principals que el fan imprescindible.

LES NOSTRES CAVES

A les nostres caves guarden repòs les nostres ampolles. Un cop a finalitzat tot el procés de segona fermentació, les mares que s`han generat romanen dins i
aquest contacte dels llevats amb el vi escumós durant anys, és el que conferirà unes característiques singulars a cada elaborat.