Tast Vertical del Cava Reserva de la Propietat a El Petit Celler (29/03/2012)

Crònica de Salvi Moliner, enòleg de Cava Oriol Rossell

El passat dimecres 28 de març varem realitzar un tast vertical del nostre cava Reserva de la Propietat a la botiga de vins del Petit Celler a Barcelona. Unes 25 persones van assistir-hi i van poder degustar l’evolució d’aquest gran cava al llarg dels anys.

El Reserva de la Propietat és el cava més emblemàtic d’Oriol Rossell. S’elabora des de finals dels 90, i es basa amb l’elecció de dues finques en concret: Les Cerveres, una finca de Xarel•lo plantada l’any 1969, i Les Alzines, Macabeu de l’any 1952. Com es va explicar en el tast, fins l’any 2005, el cupatge era de 55% xarel•lo, 35% macabeu i 10 % parellada. A partir d’aquesta anyada, es va incrementar la proporció de xarel•lo fins arribar a un 70%.
Les anyades tastades van ser 2001, 2002, 2004, 2005, 2006, 2007 i finalment es va obrir una botella del futur Reserva de la Propietat 2008 que encara està en criança.

Es va començar obrint l’anyada 2001, i la sorpresa va ser general, en veure que tot i ser un cava de més d’11 anys, seguia sent un cava fresc, floral, amb notes torrades i ampli.

El 2002 va ser un any molt plujós i amb més dificultats vitícoles, això es va reflectir en el tast, ja que estava més tancat, amb notes molt marcades de pastisseria i amb una boca més voluminosa.

Seguidament es va obrir els cava del 2004. Molt equilibrat, elegant, amb notes afruitades en boca i llarg.

En obrir el Reserva de la Propietat del 2005, hi va haver un mutu acord entre els presents al tast que era un cava fantàstic, equilibrat, rodó, amb carbònic molt ben integrat, floral, notes de criança, llarg i molt persistent.

El 2006, tot i ser un gran cava, es presentava més evolucionat que l’anterior, vam deduir que podia ser degut a la pedregada que vam patir a la finca el 16 d’agost del 2006, i com va comentar en Toni Rossell, gerent de les caves Oriol Rossell, quan hi ha algun problema en la vinya, tot i que amb feina i el treball acurat al camp ho puguis solucionar, sempre s’acaba notant al cap dels anys de criança.

Ens quedava per obrir el Reserva de la Propietat 2007, que és l’anyada actual. Sense sorpreses, tothom el va trobar un cava fi, elegant, amb gran complexitat i molt recorregut.

Per finalitzar vam tenir l’oportunitat de tastar la propera anyada del reserva de la Propietat degollat expressament per l’ocasió ja que no estarà en el mercat fins a finals d’aquest any. El Reserva de la Propietat 2008 és actualment un cava net i fresc de nas, amb notes anisades i florals en nas, també de fruita blanca i torrats. En boca, es presenta encara dur i contundent, es nota doncs que li falta temps de criança, però apunta realment molt bé.

Des de Cava Oriol Rossell volem agrair a en Sebastià Lozano hi ha tot l’equip del Petit Celler l’oportunitat de poder gaudir de la seva magnifica botiga a Barcelona per poder realitzar aquest esdeveniment que va estar organitzat de forma fantàstica.